czwartek, 27 lipca 2017

Otrębowa tarta z łososiem i gruszką

Niekonwencjonalne połączenia - to właśnie lubię. Z takim zamiarem przygotowałam wyjątkową tartę na otrębowym spodzie i z sosem na bazie pora, gruszki i łososia. Taka tarta zachwyci każdego i pozostanie na długo w pamięci. Polecam wypróbować przepis. 

Składniki:
Ciasto:
  • 200g mąki orkiszowej typ 750
  • 30g otrębów owsianych 
  • 100g masła extra
  • 1 jajko
  • sól
 Nadzienie:
  • 4 jajka
  • 50g sera ricotta
  • biała część z jednego pora
  • 150g łososia wędzonego
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. Ciasto: formę na tartę posmarować oliwą. Wszystkie składniki spodu wymieszać ze sobą i szybko zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o większej średnicy niż forma na tartę. Ciasto położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier, podziurkować spód widelcem, wstawić do lodówki. W tym czasie piekarnik rozgrzać do 190°C. Formę z ciastem wyłożyć folią aluminiową i obciążyć np. suchym grochem. Piec przez 15 minut, następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze 13 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 180°C.
  2. Nadzienie: do większej miski wbić jajka, dodać sól i pieprz, roztrzepać widelcem. Dodać tarty dodać serek ricotta, wymieszać i odstawić. Gruszkę zetrzeć na tarce, dodać ją do masy jajecznej. Posiekanego na drobno pora podsmażyć na oliwie. Następnie dodać go do masy jajecznej. Masę jajeczną wylać na podpieczony spód, ułożyć kawałki łososia, posypać koperkiem i skropić sokiem z cytryny. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, do czasu aż masa będzie zastygnięta. Udekorować rukolą lub koprem.

2 komentarze:

  1. Łososia z gruszką jeszcze nie łączyłam, bardzo ciekawy przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Printfriendly