wtorek, 11 lipca 2017

Makaron z sosem z grillowanych warzyw i kurczakiem

Mój pomysł na szybki obiad to makaron durum z samodzielnie robionym sosem. Danie niezwykle proste w przygotowaniu i pożywne. Polecam spróbować.

Składniki (2 porcje):
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400g pomidorów pelati
  • 500g piersi kurczaka
  • 150g kiełków fasoli, ciecierzycy, soczewicy i soi 
  • 200g papryki czerwonej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • papryka słodka mielona
  • tymianek
  • rozmaryn
  • majeranek
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • krem balsamiczny
  • 60g makaronu durum o smaku szpinakowo-pomidorowym
Przygotowanie:
  1. Cukinie i bakłażana kroimy w plastry i doprawiamy solą.  Do miski wlewamy oliwę i dodajemy przyprawy. W tak przygotowanej marynacie maczamy pierś z kurczaka i pozostawiamy ją tam na około 30 minut. 
  2. Kurczaka grillujemy. Gotowego kroimy w kostkę. Następnie grillujemy warzywa. 
  3. Do garnka wlewamy olej. Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je na rozgrzany olej. Do cebulki dodajemy ugrillowane warzywa i pokrojonego kurczaka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na koniec dodajemy pomidorki i dusimy około 20 minut. 
  4. Makaron gotujemy al dente. Kiełki prażymy na suchej patelni. 
  5. Na talerz wykładamy makaron. Polewamy wszystko gotowym sosem, a na koniec skrapiamy kremem balsamicznym i posypujemy uprażonymi kiełkami. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 628 kcal, białko 69,34g, tłuszcz 16,33g, węglowodany 58,52g, błonnik 10,5g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram