wtorek, 11 lipca 2017

Lasagne dietetyczna

Moja lasagne różni się od tej klasycznej przede wszystkim ilością kalorii. Postanowiłam stworzyć dietetyczną wersję tego klasycznego włoskiego dania. Moja lasagne wyszła znakomita. Polecam spróbować. 


Składniki (6 porcji):
  •  500g mięsa mielonego z udek kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 400g pomidorów pelati
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kaszy manny 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100g parmezanu lub sera grana padano
  • tymianek
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Naleśniki (6 sztuk)
  • 180g mąki orkiszowej typ 750
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka 1,5% tł
  • 200 ml wody mineralnej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
 Przygotowanie:
  1. Bakłażana i cukinię kroimy na plasterki i solimy. Po kilku minutach grillujemy. Zgrillowane odkładamy na później
  2. Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulkę i czosnek drobno posiekać i dodać na patelnię z oliwą. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy mięso mielone z udek kurczaka. Smażymy. Doprawiamy przyprawami do smaku. Następnie dodajemy pomidory pelati i 100 ml wody. Sos powinien się zagęścić dlatego sos dotujemy na dużym ogniu. Na sam koniec dodać kaszę mannę, dokładnie wymieszać. Kiedy sos będzie gęsty ściągnąć go z ognia. 
  3. Naleśniki: jajka ubijamy na puszystą masę, dodajemy mleko, wodę, olej i sól. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę, małymi porcjami, dokładnie wymieszać, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej. 
  4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160°C. W naczyniu żaroodpornym układamy naszą lasagne w kolejności: naleśnik, cukinia, sos, tarty parmezan, naleśnik, bakłażan, sos, tarty parmezan itp. Na wierzchy zostaje sos z parmezanem. Pieczemy przez 40 minut. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 397 kcal, białko 31,33g, tłuszcz 15,20g, węglowodany 34,76g, błonnik 4,31g 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz