sobota, 29 lipca 2017

Dorada z grilla z fasolką szparagową

Pomysł na szybki i lekki obiad lub kolację to grillowana dorada z dodatkiem fasolki szparagowej. Posiłek idealny dla osób na diecie redukującej. Dorada jest tak smaczne, że nie potrzebuje wielu składników. Polecam wypróbować ten szybki przepis.

Składniki:
  • 1 cała dorada
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka plasterków czerwonej cebulki
  • sól morska
  • pieprz
  • kolendra
  • rozmaryn
  • bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • 200g żółtej fasolki szparagowej
Przygotowanie:
  1. Rybę umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Obsypać solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Do środka ryby włożyć ząbek czosnku i świeże zioła. Z wierzchu doradę posmarować oliwą i całą skropić sokiem z cytryny.  Tak przygotowaną ułożyć na tacce do grillowania i obłożyć plasterkami cebuli. Następnie umieścić na rozpalonym grillu lub grillować na patelni grillowej. Piec ok 20 minut, w połowie czasu ostrożnie przewrócić na drugą stronę.
  2. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz