wtorek, 25 lipca 2017

Cukinia faszerowana

Sezon na cukinię trzeba wykorzystać w pełni. Nigdy nie będzie ona smaczniejsza jak właśnie teraz. Moją cukinię przygotowałam w postaci faszerowanej warzywami i serem mozzarella. Smakuje wyśmienicie. Polecam to danie na lekki obiad lub kolację. 

Składniki:
  • 1 cukinia
  • 1 pomidor malinowy
  • 100g sera mozzarella light
  • 100g pieczarek
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
Przygotowanie:
  1. Umytą cukinię przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć środek za pomocą łyżeczki. 
  2. Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulkę z czosnkiem. Pieczarki i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Paprykę i pomidora pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa dodać na patelnię. Na koniec dodać wnętrze z cukinii. Warzyw dusić do miękkości. Doprawić do smaku. 
  3. Połówki cukinii faszerować przygotowanymi warzywami. Wierzch posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą. Zapiekać około 15 minut w 190°C.

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smacznie :) Uwielbiam faszerowane warzywa :)
    https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly