poniedziałek, 24 lipca 2017

Bakłażan faszerowany warzywami

W lato mamy ochotę na lekkie jedzenie. Ja w porze letniej jadłabym tylko warzywa. Nie dość, że są lekkie to jeszcze rewelacyjnie wpływają na nasze zdrowie. Mój dzisiejszy przepis idealnie nadaje się dla wegan. Serdecznie polecam spróbować. Warzywa faszerowane są cudowne.

Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 50g pieczarek portobello
  • 1 pomidor malonowy
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g kiełków (fasoli mung, soczewicy, ciecierzycy)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • papryka słodka mielona 
Przygotowanie:
  1. Bakłażana przekroić na wzdłuż na pół. Wydrążyć środek za pomocą małej łyżeczki. Środek bakłażana posolić. Odstawić na kilka minut. Sok wytrzeć za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulkę pokroić w kostkę, dodać na patelnię wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po podsmażonej cebulki dodać środek z bakłażana. Następnie dodajemy resztę warzyw: pokrojone papryki, pieczarki, kiełki i pomidory. Dusimy na patelni do zmięknięcia warzyw. Doprawiamy do smaku. 
  3. Farszem wypełniamy połówki bakłażana. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut w 200°C.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz