poniedziałek, 12 czerwca 2017

Zupa meksykańska

Propozycja na dzisiejszy dietetyczny obiad to pikantna zupa meksykańska, wykonana z użyciem fasoli i kukurydzy Bonduelle. Szybka do zrobienia i bardzo pożywna. Polecam wszystkim zapracowanym.
Czy wiesz, że: 
Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami.

Składniki (6 porcji):
  • wywar warzywny: 3 marchewki, 1 seler, 1 pietruszka, 1 por, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
  • 500g udźca z indyka
  • 2 puszki fasoli czerwonej Bonduelle (2 x 425 ml)
  • 1 puszka fasoli białej Bonduelle (425 ml)
  • 1 puszka kukurydzy Bonduelle (425 ml)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 4 pomidory 
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • kminek
 Przygotowanie:
  1. Umytą i obraną włoszczyznę gotujemy w 2l wody z dodatkiem przypraw. Tak oto powstanie nam domowy wywar warzywny, czyli baza do naszej zupy. Warzywa powinny gotować się około godziny. Następnie warzywa wyjmujemy. Wywar możemy przecedzić jeśli nie jest czysty.
  2. Mięso z indyka mielimy bez skóry w maszynce do mięsa. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, paprykami i pieprzem.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Cebule i czosnek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie papryki kroimy również w kostkę. Dodajemy do podsmażanej cebuli. Dusimy wszystko razem około 15 minut. 
  4. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pomidory należy przekroić na pół i wyciągnąć nasiona. Pomidory kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do podsmażanych warzyw. Doprawiamy wszystko do smaku. Dusimy kolejne 15 minut.
  5. Do warzyw wlewamy wcześniej przygotowany wywar warzywny. Następnie dodajemy fasolę czerwoną, białą i kukurydzę. Doprowadzamy naszą zupę do wrzenia. Na sam koniec dodajemy zmielone mięso. Gotujemy zupę na małym ogniu przez 30-40 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 319 kcal, białko 29,01g, tłuszcz 7,82g, węglowodany 13,53g, błonnik 6,26g 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly