niedziela, 25 czerwca 2017

Ślimaczki kanapkowe

Zamiast zwykłej kanapki proponuję wykonać takie oto ślimaczki kanapkowe. Jest to fajna alternatywa małej przekąski, można je zabrać ze sobą na piknik, a także idealnie nadają się dla dzieci, bo fajnie wyglądają. Polecam spróbować.

Składniki (4 kanapki):
  • 4 kromki pieczywa pszenno-żytniego
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 4 plasterki chudej szynki drobiowej
  • 2 łyżeczki masła extra 
  • szczypiorek
  • koperek
  • sos: 2 łyżki musztardy miodowej, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego, sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Odkroić skórki od kromek pieczywa. Wykorzystujemy tylko jasny miąższ chleba. 
  2. Pieczywo rozwałkować wałkiem do ciasta na bardzo cienką kromkę.
  3. Rozwałkowane pieczywo smarujemy masłem i przygotowanym sosem.
  4. Na pieczywo nałożyć wędlinę i ser. Zwinąć kanapeczki w ruloniki. Związać szczypiorkiem. Posypać posiekanym koperkiem. 
  5. Ślimaczki można podpiec w piekarniku lub tosterze. Będą chrupiące.  
Wartość odżywcza 1 kanapki: energia 212 kcal, białko 11,44g, tłuszcz 10,25g, węglowodany 17,31g, błonnik 0,29g 

2 komentarze:

Instagram