piątek, 2 czerwca 2017

Sałatka grecka

Jednym z najlepszych kulinarnych wspomnień z wakacji spędzonych w słonecznej Grecji jest sałatka grecka (gr. χωριάτικη σαλάτα - choriatiki, dosłownie "wiejska sałatka"). Dziś zatęskniłam za jej smakiem dlatego postanowiłam przygotować ją w ramach kolacji.
W klasycznej wersji sałatkę grecką stanowią: grubo pokrojone pomidory i ogórki, czerwona cebula w plastrach, zielona, słodka papryka w plastrach, oliwa z oliwek, ser feta (w lokalach - w plastrze, feta po grecku – plaster), czarne oliwki, czasem także zielone, niekiedy dodaje się kapary, anchois, oraz jako przyprawę oregano.
Moja sałatka jest w nieco innym wariancie, ale jest równie smaczna i godnie zastąpiła mi tą, którą jadłam na wakacjach.

Składniki:
  • 1 pomidor
  • 1 zielony ogórek
  • 30g sałaty lodowej
  • 120g czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • 10 czarnych oliwek
  • 100g sera feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • suszone oregano
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Ogórka, paprykę i pomidora pokroić w grubą kostkę. Cebulkę pokroić w cienkie plasterki. Sałatę lodową poszarpać na drobne kawałki.
  2. Warzywa wykładamy na talerz lub do miski. Kawałek sera feta układamy na wierzchu sałatki. Posypujemy oregano. Dodajemy oliwki. Sałatkę polewamy obficie oliwą z oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram