Jednym z najlepszych kulinarnych wspomnień z wakacji spędzonych w słonecznej Grecji jest sałatka grecka (gr. χωριάτικη σαλάτα - choriatiki, dosłownie "wiejska sałatka"). Dziś zatęskniłam za jej smakiem dlatego postanowiłam przygotować ją w ramach kolacji.
W klasycznej wersji sałatkę grecką stanowią: grubo pokrojone pomidory i ogórki, czerwona cebula w plastrach, zielona, słodka papryka w plastrach, oliwa z oliwek, ser feta (w lokalach - w plastrze, feta po grecku – plaster), czarne oliwki, czasem także zielone, niekiedy dodaje się kapary, anchois, oraz jako przyprawę oregano.
Moja sałatka jest w nieco innym wariancie, ale jest równie smaczna i godnie zastąpiła mi tą, którą jadłam na wakacjach.Składniki:
- 1 pomidor
- 1 zielony ogórek
- 30g sałaty lodowej
- 120g czerwonej papryki
- 1/2 czerwonej cebulki
- 10 czarnych oliwek
- 100g sera feta
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- suszone oregano
- sól
- pieprz
- Ogórka, paprykę i pomidora pokroić w grubą kostkę. Cebulkę pokroić w cienkie plasterki. Sałatę lodową poszarpać na drobne kawałki.
- Warzywa wykładamy na talerz lub do miski. Kawałek sera feta układamy na wierzchu sałatki. Posypujemy oregano. Dodajemy oliwki. Sałatkę polewamy obficie oliwą z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz