piątek, 23 czerwca 2017

Quesadilla z łososiem i szynką parmeńską

Quesadilla to niezwykle prosta i szybka przekąska pochodząca z Meksyku. Do jej przygotowania wystarczy tortilla (kukurydziana lub pszenna) oraz ser – jak sama nazwa wskazuje quesadilla = queso czyli ser. Świetnie pasuje do niej cheddar, ser który dość szybko się topi i spaja resztę składników. Dodatkowo składniki możemy dowolnie komponować. W tym przypadku prezentuję Wam dwa pomysły na piknikową przekąskę z dodatkiem łososia, szynki parmeńskiej i warzyw.

Składniki (8 porcji):
  • 4 pełnoziarniste tortille  
  • 50g łososia wędzonego
  • 50g szynki parmeńskiej
  • 100g pieczarek
  • 2 garście szpinaku baby 
  • 100g sera cheddar
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/3 zielonej papryki
  • 1/3 żółtej papryki 
  • 2 małe cebulki ze szczypiorkiem
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • sok z limonki
  • 1 pomidor malinowy 
  • 50 ml jogurtu greckiego light
  • 2 łyżeczki margaryny Optima Omega 3
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Margarynę Optima Omega 3 rozgrzewamy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do zeszklonej cebulki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Papryki pokroić w drobną kostkę. Połowę dodać do pieczarek na patelni i podsmażać około 8 minut, aż papryka zmięknie. Resztę papryki pozostawić do posypania. 
  2. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Posiekać szczypiorek. Ser zetrzyj na tarce.
  3. Rozłóż 2 tortille w rzędzie. Na jedną wyłóż szczypiorek i liście szpinaku, posyp serem cheddar, na koniec wyłóż połowę warzyw z patelni. Łososia w plastrach ułóż na ciepłych warzywach. Na drugą tortillę wyłóż pomidory, szczypiorek, a także posyp serem cheddar. Wyłóż ciepłe warzywa, a na nie plastry szynki parmeńskiej. Każdą z tortilli przykryj pozostałymi dwoma krążkami. 
  4. Quesadille przełóż na blachę i wstaw do piekarnika z funkcją grill w temperaturze 180°C. Czas przygrzania to około 10 minut, aż tortille będą miały złoty kolor. 
  5. Pozostałe pokrojone papryki dopraw sokiem z limonki i przyprawami. Wymieszaj z oliwą z oliwek.
  6. Upieczone quesadille podziel na 4 części każą, posyp papryką i nałóż kleks z jogurtu.
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 213 kcal, białko 10,65g, tłuszcz 9,22g, węglowodany 23,75g, błonnik 1,84g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly