Składniki (3 porcje):
- 500g piersi z indyka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 100g brązowego ryżu
- 50g quinoa
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- świeży rozmaryn
- 4 ząbki czosnku
- 300 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- papryka słodka mielona
- papryka ostra mielona
- tymianek
- kurkuma
Przygotowanie:
- Pierś z indyka dokładnie umyć. W mięsie zrobić nakłucia nożem. Ząbki czosnku obrać i pokroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę czosnku powkładać w nakłucia od noża. Mięso obficie natrzeć przyprawami: paprykami, solą, pieprzem, tymiankiem, kurkumą i rozmarynem. Pozostawiać mięso na około 30 minut, żeby przeszło przyprawami.
- Paprykę kroimy w długie paski, a cebule w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni. Około 2 minuty z każdej strony.
- Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso obkładamy pokrojonymi warzywami. Wlewamy bulion.
- Mięso z warzywami pieczemy 200°C przez 30 minut.
- Podajemy z ugotowanym ryżem wymieszanym z quinoa i mizerią.
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 504 kcal, białko 45,97g, tłuszcz 12,96g,
węglowodany 55,67g, błonnik 6,83g
brak opcji wydrukuj przepis
OdpowiedzUsuń