wtorek, 6 czerwca 2017

Pieczona pierś z indyka

Soczysty i pyszny pieczony filet z indyka z warzywami i ryżem to moja kolejna propozycja obiadowa. Pożywny i dietetyczny obiad to jest to co lubię. 

Składniki (3 porcje):
  • 500g piersi z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 100g brązowego ryżu
  • 50g quinoa
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • świeży rozmaryn
  • 4 ząbki czosnku 
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • tymianek 
  • kurkuma
Dodatki: mizeria

Przygotowanie:
  1.  Pierś z indyka dokładnie umyć. W mięsie zrobić nakłucia nożem. Ząbki czosnku obrać i pokroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę czosnku powkładać w nakłucia od noża. Mięso obficie natrzeć przyprawami: paprykami, solą, pieprzem, tymiankiem, kurkumą i rozmarynem. Pozostawiać mięso na około 30 minut, żeby przeszło przyprawami. 
  2. Paprykę kroimy w długie paski, a cebule w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni. Około 2 minuty z każdej strony. 
  3. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso obkładamy pokrojonymi warzywami. Wlewamy bulion. 
  4. Mięso z warzywami pieczemy 200°C przez 30 minut. 
  5. Podajemy z ugotowanym ryżem wymieszanym z quinoa i mizerią. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 504 kcal, białko 45,97g, tłuszcz 12,96g, węglowodany 55,67g, błonnik 6,83g 

1 komentarz:

Printfriendly