poniedziałek, 12 czerwca 2017

Jogurtowiec truskawkowy z czerwoną fasolą

Kochani mam dla Was kolejny przepis na zdrowe, dietetyczne ciasto. Zamiast klasycznego sernika - jogurtowiec. Oczywiście z dodatkiem truskawek. Spód ciasta wykonałam bez użycia nawet grama mąki, a jest on w pełni wykonany z czerwonej fasoli z puszki marki Bonduelle. Polecam spróbować. Naprawdę warto!
Czy wiesz, że:
Warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej wiedzy ich Agronomów oraz nowoczesnym metodom uprawy, np. maszyny, które dozują środki ochrony roślin zależnie od wyglądu (np. koloru) rośliny, czyli tylko na te rośliny, które tego potrzebują.

Składniki (10 porcji):
Spód:
  • 2 puszki fasoli czerwonej Bonduelle (2 x 425 ml)
  • 2 banany
  • 3 jajka
  • 6 łyżek kakao
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki miodu pszczelego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 100g daktyli suszonych
  • garść orzechów włoskich
Masa:
  • 500g jogurtu greckiego light
  • 200g jogurtu naturalnego 2% tł.
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 400g truskawek
  • 3 łyżki ksylitolu
Przygotowanie:
  1. Spód: fasolę przelewamy na sitko i dokładnie płuczemy ją w zimnej wodzie. Przepłukaną wrzucamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich ksylitol. Czekoladę gorzką wraz z miodem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki wrzucamy do miski (oprócz ubitego białka). Składniki blendujemy na gładką masę. Może to trochę potrwać bo masa robi się dość gęsta i kleista. Kiedy masa stanie się gładka mieszamy ją delikatnie z ubitymi białkami. Ciasto pieczemy przez 65 minut w 180°C.
  2. Masa: 350g truskawek miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy do nich ksylitol. Jogurty mieszamy ze sobą. Dodajemy do nich zblendowane truskawki.  W 100 ml zimnej wody namaczamy żelatynę. Powinna napęcznieć. Po około 10 minutach dodajmy kolejne 100 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy żelatynę z wodą. Tak przygotowaną wlewamy do masy truskawkowo-jogurtowej. Mieszamy, a 50g truskawek kroimy w kostkę i wrzucamy do masy. Znowu mieszamy. Wkładamy do lodówki by masa zaczęła delikatnie tężeć.
  3. Na wystudzony spód wykładamy lekko tężejącą masę jogurtowo-truskawkową. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 309 kcal, białko 10,73g, tłuszcz 10,13g, węglowodany 48,27g, błonnik 2,7g 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly