piątek, 23 czerwca 2017

Frittata z szynką, szpinakiem i fetą

Frittata to nic innego jak włoski omlet z przeróżnymi dodatkami. Moją frittatę wykonałam w inny niż klasyczny sposób ponieważ stanowiła ona jedno z dań piknikowych. Klasycznie frittatę wykonuje się na patelni, którą wkłada się do piekarnika, a moja frittata została wykonana w foremkach od babeczek. Wyśmienita i lekka przekąska na ciepłe dni. Polecam spróbować. 

Składniki (6 porcji):
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 100g szynki wędzonej z indyka
  • pęczek szczypiorku
  • 2 małe cebulki 
  • 100g szpinaku świeżego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki margaryny Optima Omega 3
  • 100g sera feta
  • 100g papryki czerwonej
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona 
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Jajka roztrzepać w misce wraz z mlekiem. Dodać szczypiorek i pokrojoną w kosteczkę wędlinę. Doprawić do smaku. 
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki margaryny Optima Omega 3. Cebulki i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na patelni. Następnie dodać liście szpinaku i pokrojoną paprykę. Smażyć około 4 minut aż szpinak zwiędnie. 
  3. Patelnię zdjąć z ognia. Wlać przygotowaną wcześniej masę jajeczną. Wszystko razem wymieszać. Silikonowe foremki do babeczek wypełnić masą jajeczną z dodatkami. Na wierzch nałożyć pokrojony w kostkę ser feta. Piec w piekarniku przez około 13 minut. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 120 kcal, białko 10,15g, tłuszcz 7,89g, węglowodany 2,98g, błonnik 1,03g 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz