niedziela, 4 czerwca 2017

Dietetyczny sernik truskawkowy na zimno

Cudowny deser na ciepłe dni. Szybki do wykonania i rewelacyjny w smaku. Mój sernik na zimno wykonałam na otrębowym spodzie i z chudego twarogu. Taki sernik na pewno nie powinien powodować wyrzutów sumienia. Można go spokojnie jeść na czas diety odchudzającej.  

Składniki (8 porcji):
Na spód:
  • 70g otrębów pszennych
  • 40g płatków owsianych górskich
  • 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50g orzechów laskowych
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 150 ml jogurtu greckiego light
  • 6 łyżek kakao
 Masa serowa:
  • 1 kg twarogu chudego(zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 250g jogurtu greckiego light
  • ekstrakt waniliowy
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 2 galaretki truskawkowe bez cukru (opakowanie po 14g)
Na wierzch:
  • 300g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa bez cukru
  • 5 łyżek ksylitolu
Przygotowanie:
  1. Spód: Do miski wsypujemy otręby, płatki i mąkę. Orzechy mielimy w młynku na mąkę. Zmielone orzechy dodajemy do miski wraz z ksylitolem i kakao. Na koniec dodajemy jogurt grecki. Ciasto ugniatamy do momentu połączenia się składników. Połączone składniki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 200°C. Po wyjęciu studzimy.  
  2. Masa serowa: Twaróg mielimy dwukrotnie. Zmielony przekładamy do misy miksera. Następnie dodajemy jogurt grecki, ksylitol i wanilię. Zmiksować do połączenia. Dwie galaretki rozrabiamy w szklance gorącej wody. Mieszamy dokładnie, aby rozpuściły się. Studzimy. Pozostawiamy w lodówce do momentu delikatnego tężenia galaretki. Lekko tężejącą galaretkę dodajemy do masy serowej. Masę wylać na upieczony i ostudzony spód. Sernik włożyć do lodówki, aby masa serowa stężała. 
  3. Wierzch: Galaretkę rozrabiamy w szklance gorącej wody wraz z ksylitolem. Dokładnie ją mieszamy i pozostawiamy w lodówce do momentu lekkiego tężenia. Na masę serową wykładamy pokrojone w plasterki truskawki. Wierzch zalewamy tężejącą galaretką i pozostawiamy w lodówce, najlepiej na całą noc. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 369 kcal, białko 35,00g, tłuszcz 7,90g, węglowodany 45,87g, błonnik 5,71g

1 komentarz: