środa, 28 czerwca 2017

Ciasto gryczane bananowo-czekoladowe

Dla tych lubiących małe co nie co mam przepis na rewelacyjne ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej. Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni i niekonwencjonalne przepisy to musicie spróbować tego ciasta. Jak słodkości to tylko z głową i umiarem. Polecam i zapraszam do przeczytania ciekawostek na temat słodzenia.

Składniki (6 porcji):
  • 180g kaszy gryczanej niepalonej 
  • 200ml mleka 2% tł.
  • 4 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 120g mąki orkiszowej typ 750
  • 100g masła extra
  • 4 łyżki kakao
  • 50g czekolady gorzkiej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Przygotowanie:
  1. Kaszę gotujemy w mleku do miękkości. Po zdjęciu z ognia pozostawić kaszę w garnku pod przykryciem. Kaszę zmielić na drobno w maszynce do mięsa lub w młynku.
  2. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem, ksylitolem i bananem. 
  3. Masło rozpuścić. Dodać do niego kakao i czekoladę. Dokładnie wymieszać. 
  4. Do ubitej masy z jajek dodawać na przemian zmieloną kaszę, masło z czekoladą i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie zmiksować.
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Ciasto przełożyć do keksówki. Piec z termoobiegiem przez 50 minut do tzw. suchego patyczka. 
  6. Po przestudzeniu ciasto posypać kakao. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 505 kcal, białko 12,69g, tłuszcz 22,69g, węglowodany 64,10g, błonnik 3,41g 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly