wtorek, 27 czerwca 2017

Batony fitness


Przepyszne batony fitness to moja dzisiejsza propozycja na aktywny dzień. Jeśli jesteście aktywni fizycznie i lubicie małe co nie co to te batony są przygotowane właśnie z myślą o Was. W diecie sportowca węglowodany powinny pokrywać ok. 55-65 % spożywanej energii w ciągu dnia. Ok. 35% z niej mogą stanowić cukry proste, ponieważ są doskonałym paliwem dla pracujących mięśni. Jest to aż o 25% więcej niż w przypadku diety osób nie uprawiających aktywności fizycznej. Każdy z nas tak naprawdę może włączyć produkty zawierające cukry proste do codziennej diety. Wystarczy umiar i aktywność fizyczna, aby móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się smakiem słodkiego życia! Słodkości najlepiej przygotowywać samodzielnie, gdyż wiemy z czego się one zrobione i jakich składników używamy.

Składniki (6 porcji):
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • 1/2 szklanka płatków orkiszowych 
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych 
  • 1 łyżeczka brązowego cukru lub ksylitolu
  • garść orzechów włoskich
  • garść migdałów
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 6 daktyli suszonych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka nasion chia
 Przygotowanie:
  1. Orzechy i nasiona prażymy na suchej patelni. Następnie miksujemy je w młynku w celu ich rozdrobnienia. 
  2. Daktyle kroimy w drobną kostkę. 
  3. Do miski dodajemy mąkę, płatki, otręby, zmielone orzechy, pokrojone daktyle, kakao, cukier, nasiona chia. Dokładnie wszystko mieszamy. 
  4. Masło roztapiamy. Dodajemy do miski z suchymi składnikami. Mieszamy. Na koniec dodajemy jajko. Wyrabiamy mikserem bądź ręką.
  5. Czekoladę siekamy na drobne płatki. Dodajemy do ciast i szybko wyrabiamy (żeby czekolada nie rozpuściła się).
  6. Masa powinna mieć zwartą, niezbyt miękką i niezbyt twardą konsystencję. Jeśli jest za rzadka to należy dodać mąki ryżowej jak zbyt sucha można dodać dodatkowe jajko. 
  7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C. Masę przełożyć do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 8-10 minut do momentu uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i pokroić na batony.  
Wartość odżywcza 1 batona: energia 307 kcal, białko 9,03g, tłuszcz 13,36g, węglowodany 42,6g, błonnik 4,84g 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly