poniedziałek, 12 czerwca 2017

Bakaliowo-truskawkowe muffinki z czerwonej fasoli

Kolejna wersja deseru bez użycia grama mąki. Uwielbiam ciasto fasolowe dlatego lubię tworzyć różne kombinacje z jego użyciem. Dziś przygotowałam fasolowe muffinki z czekoladą, truskawkami i bakaliami. Prawdziwa bomba, ale oczywiście zdrowia i wyśmienitego smaku. 
Czy wiesz, że:
Warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej wiedzy ich Agronomów oraz nowoczesnym metodom uprawy, np. maszyny, które dozują środki ochrony roślin zależnie od wyglądu (np. koloru) rośliny, czyli tylko na te rośliny, które tego potrzebują.

Składniki:
Ciasto:
  • 425ml czerwonej fasoli Bonduelle
  • 2 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 4 łyżki ksylitolu 
  • 200g truskawek
  • 4 kostki gorzkiej czekolady 
  • 5 łyżek prawdziwego kakao 
  • 2 łyżki jogurtu greckiego light
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść orzechów: włoskich, laskowych, migdałów
  • garść żurawiny
Polewa:
    • 0,5 szklanki ksylitolu
    • 1 białko
    Przygotowanie:
    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C 
    2. Fasolę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Przekładamy na sito. Następnie do miski.
    3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    4. Do miski z fasolą dodajemy żółtka, banany, truskawki, kakao, ziarenka wanilii, czekoladę, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie blendujemy.
    5. Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać je z masą fasolową. 
    6. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Następnie posiekać je na drobno. Orzechy dodać do ciasta. Dodać żurawinę. 
    7. Gotową już masę przelewamy do dwóch keksówek i umieszczamy w piekarniku na 70 minut.
    8. Przygotowujemy polewę: ksylitol mielimy w młynku na puder. Mieszamy go z ubitym białkiem jaja kurzego. Powstałym lukrem dekorujemy upieczone i wystudzone muffiny. Dekorujemy truskawkami. 

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz