piątek, 12 maja 2017

Zupa krem szpinakowy z pesto

Wyśmienita zielona zupa to propozycja na lekki obiad lub kolację. Postanowiłam przygotować ją z dodatkiem pesto z bazylii. Uważam, że uzyskałam bardzo oryginalny smak. Nigdy wcześniej nie jadłam takiego połączenia. Uważam, że jest bardzo oryginalne. Polecam tą zupę, bo jest nie tylko dietetyczna, ale i bardzo smaczna.

Składniki:
Pesto z bazylii:
  • 1 szklanka liści bazylii
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól 
 Zupa:
  • 1,5 litra wywaru warzywnego (samodzielnie przygotowanego na włoszczyźnie z dodatkiem przypraw)
  • 500g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 100g serka naturalnego np. Bieluch, Apetina
  • 50g sera mozzarella light
  • sól
  • pieprz
  • 3 liście laurowe
Przygotowanie:
  1. Pesto z bazylii: listki bazylii umyć i przełożyć do miski. Dodać oliwę z oliwek i czosnek. Zblendować wszystkie składniki na małych obrotach blendera. Na koniec doprawić solą.
  2. Zupa: szpinak ugotować w wywarze warzywnym. Dodać posiekany czosnek i cebulkę.  Jak zupa zacznie wrzeć zblendować ją na bardzo drobno za pomocą blendera. Krem wymieszać z serkiem naturalnym i pesto z bazylii. Zupę pozostawić jeszcze do podgrzania, dodać liście laurowe. Dotować na małym ogniu około 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Podawać z pokrojonym w kostkę serem mozzarella.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram