niedziela, 21 maja 2017

Zupa botwinka

Botwinka to młode liście i bulwy buraka ćwikłowego. W kuchni stosowane przede wszystkim do zup i chłodników, a także sałatek i potraw z duszonych warzyw. Słowem "botwinka" określa się również zupę, której botwina jest głównym składnikiem. Dziś przygotowałam aromatyczną zupę botwinkę. Idealnie nadaje się na ciepłe dni, bo jest lekka. Można ją jeść na ciepło i na zimno.
  
 Składniki (6 porcji):
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami
  • 250 g serka kremowego np. Apetina o smaku pesto z rukolą lub inny naturalny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 batat lub ziemniak
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz
  • świeży koperek
  • ewentualnie: 1 jajko
Przygotowanie:
  • Batata (ziemniaka) obrać i pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się wywaru warzywnego. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do gotującego się bulionu i gotować przez ok. 5 minut. Botwinkę umyć, liście posiekać, buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do wywaru i gotować na wolnym ogniu do miękkości przez 8-10 minut. Doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  • Serek kremowy przełożyć do miseczki. Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać. Wlać do zupy i zagotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając. Doprawić przyprawami i świeżym koperkiem.
  • Na koniec doprawić sokiem z cytryny. 
  • Można podawać z gotowanym jajkiem. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 127 kcal, białko 7,26g, tłuszcz 6,22g, węglowodany 15,18g, błonnik 5,51g 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz