Naleśniki to niezwykle proste danie, które można zrobić w zasadzie z dodatkiem wszystkich składników na jakie macie ochotę. Wyśmienite są te na słodko i słono. Dziś przygotowałam zapiekane naleśniki pełnoziarniste a'la tortille z warzywami jakie miałam w lodówce. Wyszło pysznie. Spróbujcie!
Składniki (6 porcji):
Ciasto naleśnikowe
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mleka 2% tł.
- 0,5 szklanki wody mineralnej
- sól morska
- 0,5 szklanki passaty pomidorowej
- 200g pieczarek
- 4 garście roszponki
- 150g sera mozzarella light
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 pomidor malinowy
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
Ciasto naleśnikowe
- Ubić jajka z odrobiną soli.
- Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki.
- Smażyć naleśniki na płaskiej patelni bez dodatku tłuszczu.
- Cebulkę i czosnek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym.
- Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Następnie dodać do zeszklonej na patelni cebuli i czosnku. Doprawić solą i pieprzem.
- Passatę doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Gotową passatą smarować naleśniki.
- Na posmarowanego naleśnika nałożyć pieczarki z cebulą i czosnkiem i odrobinę roszponki. Dodać pokrojoną mozzarellę. Naleśnika złożyć na pół i włożyć do naczynia żaroodpornego.
- Przygotowane naleśniki układać warstwowo.
- Zapiec w piekarniku w 180°C przez 10 minut.
- Podawać ze świeżym pomidorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz