niedziela, 14 maja 2017

Zapiekane naleśniki pełnoziarniste z warzywami

Naleśniki to niezwykle proste danie, które można zrobić w zasadzie z dodatkiem wszystkich składników na jakie macie ochotę. Wyśmienite są te na słodko i słono. Dziś przygotowałam zapiekane naleśniki pełnoziarniste a'la tortille z warzywami jakie miałam w lodówce. Wyszło pysznie. Spróbujcie!

Składniki (6 porcji):
Ciasto naleśnikowe
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka 2% tł. 
  • 0,5 szklanki wody mineralnej 
  • sól morska 
Nadzienie:
  • 0,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 200g pieczarek
  • 4 garście roszponki
  • 150g sera mozzarella light
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 pomidor malinowy
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
Przygotowanie:
 Ciasto naleśnikowe
  1. Ubić jajka z odrobiną soli. 
  2. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. 
  3. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni bez dodatku tłuszczu. 
Nadzienie
  1. Cebulkę i czosnek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym.
  2. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Następnie dodać do zeszklonej na patelni cebuli i czosnku. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Passatę doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Gotową passatą smarować naleśniki.
  4. Na posmarowanego naleśnika nałożyć pieczarki z cebulą i czosnkiem i odrobinę roszponki. Dodać pokrojoną mozzarellę. Naleśnika złożyć na pół i włożyć do naczynia żaroodpornego.
  5. Przygotowane naleśniki układać warstwowo. 
  6. Zapiec w piekarniku w 180°C przez 10 minut.
  7. Podawać ze świeżym pomidorem. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 210 kcal, białko 11,97g, tłuszcz 8,24g, węglowodany 22,85g, błonnik 3,18g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly