środa, 24 maja 2017

Sałatka z burakiem i pomarańczą

Sałatka na słodko - słono z burakiem, pomarańczą i serem feta. Połączenie bardzo pasujące do siebie. Polecam ją na lunch lub kolację. 

Składniki (2 porcje):
  • 4 garści zieleniny np. roszponka lub rukola lub sałata lodowa
  • 1 pomarańcza
  • 1 średni burak
  • 30g sera feta
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • krem balsamiczny
  • sos vinegrette: 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, ząbek czosnku
Przygotowanie:
  1. Buraka ugotować lub upiec w piekarniku do miękkości. Pokroić w plasterki.
  2. Zieleninę umyć i wyłożyć na talerz lub do miski.  
  3. Pomarańczę obrać. Podzielić na cząstki.
  4. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni. Ser feta pokroić w kostkę.
  5. Sos vinegrette przygotować przez zmieszanie wszystkich składników razem (czosnek powinien być przeciśnięty przez praskę).
  6. Na zieleninie ułożyć plastry buraka na przemian z cząstkami pomarańczy. Posypać serem feta i nasionami słonecznika. Polać sosem vinegrette i kremem balsamicznym.
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 262 kcal, białko 7,02g, tłuszcz 17,12g, węglowodany 23,66g, błonnik 3,9g 

2 komentarze:

Printfriendly