środa, 3 maja 2017

Sałatka z awokado i sera feta

Sałatka z awokado i sera feta stanowi idealny dodatek do lekkiego obiadu. Sałatka skropiona jest delikatnym sosem na bazie musztardy. Po prostu pyszna.

Składniki (2 porcje):
  • 4 garście zieleniny np. roszponka, rukola, sałata lodowa
  • 40g sera feta
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
  1. Sałatka: ser feta pokroić w kostkę, awokado w długie paski. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni. Zieleninę umyć i wyłożyć na duży talerz, następnie dodać pozostałe składniki. 
  2. Sos do sałatki: mieszamy ze sobą sok z cytryn, musztardę i oliwę z oliwek. 
  3. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 222 kcal, białko 7,31g, tłuszcz 19,11g, węglowodany 8,76g, błonnik 2,70g 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly