niedziela, 7 maja 2017

Pieczony pstrąg z warzywnym leczo i grillowaną papryką

Moja propozycja na dzisiejszy obiad to pieczony pstrąg z warzywami. Potrawa zdrowa, dietetyczna, ale i bardzo smaczna. Niestety, ale Polacy spożywają wciąż za mało ryb w swojej diecie. Zazwyczaj ryby goszczą dopiero w okresie świątecznym, a tak być nie powinno. Lepiej ograniczyć spożycie mięsa na rzecz ryb i włączyć je do codziennej diety. Pocieszające jest to, że krajowe dane statystyczne odnośnie spożycia ryb z roku na rok rosną. Pośród tylu gatunków ryb z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Ryby to samo zdrowie, więc warto się do nich przekonać! 

Składniki:

Ryba:
  • 250g fileta z pstrąga (u mnie pstrąg łososiowy)
  • 2 łyżeczki koperku
  • 1 łyżeczka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • plaster cytryny do dekoracji
  • rozmaryn
  • 1 ząbek czosnku
Leczo:
  • 1 cukinia
  • 200g pieczarek
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Filet z pstrąga umyć i oczyścić. Skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawami: solą, pieprzem, rozmarynem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Pozostawić na około 30 minut w lodówce. 
  2. Pstrąga piec w naczyniu żaroodpornym w  piekarniku przez 15 minut w 200°C. 
  3. Do garnka wlać olej rzepakowy. Rozgrzać go. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Zeszklić. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinie i plasterki pieczarek. Dusić pod przykryciem do momentu aż warzywa i pieczarki zmiękną. Można podlać nieco wodą, aby warzywa nie przypaliły się. Leczo doprawić paprykami, solą i pieprzem, a także wrzucić liść laurowy i ziele angielskie. 
  4. Paprykę pokroić w grube paski i ugrillować na patelni grillowej. Grillowaną paprykę dorzucić do reszty warzyw . 
  5. Rybę wykładamy na talerz, obok układamy leczo warzywne i plaster cytryny. 

2 komentarze:

Printfriendly