piątek, 12 maja 2017

Pieczony pstrąg z owsianym pęczakiem

Po raz kolejny przedstawiam pomysł na pieczoną rybę. Dla mnie dań z rybami nigdy dość. Uwielbiam je na obiad, bo szybko się je przygotowuje, a także są bardzo zdrowe. Smacznego.

Składniki (1 porcja):
  • 1 pstrąg tęczowy 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka świeżego koperku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • 1 ząbek czosnku
  •  30g kaszy owsianej pęczak
Przygotowanie:
  1. Pstrąga opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Pstrąga posypać szczyptą rozmarynu i natrzeć 1 łyżką oliwy, do środka włożyć 1 nieobrany ząbku czosnku, natkę pietruszki, koperek oraz 1/2 plasterka cytryny. Położyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez około 15-20 minut w 250°C.
  4. Podawać z ugotowaną kaszą owsianą pęczak.
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 472 kcal, białko 45,75g, tłuszcz 25,49g, węglowodany 14,79g, błonnik 2,07g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz