wtorek, 16 maja 2017

Płatki orkiszowe z pomarańczą i brzoskwinią

Śmiało mogę powiedzieć, że zakochałam się w płatkach orkiszowych. Myślę, że pozostaną one na dłużej w moim repertuarze śniadaniowym. Dzisiaj postanowiłam połączyć je z pomarańczą i brzoskwinią. To jest mój smak. Takie śniadania mogłyby się nigdy nie kończyć. 

Składniki (1 porcja):
  • 4 łyżki płatków orkiszowych bio
  • 1 szklanka mleka roślinnego lub krowiego 1,5% tł. (ja stosuję mleko krowie bez laktozy)
  • 1 mała pomarańcza
  • 1 mała brzoskwinia
Przygotowanie:
  1. Gotujemy mleko. Następnie dodajemy do niego płatki orkiszowe. Pozostawiamy je w ciepłym mleku na jakieś 2 minuty by lekko zmiękły. Płatki z mlekiem przelać do miseczki.
  2. Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki. Brzoskwinię wraz ze skórką pokroić na ćwiartki. Owoce włożyć do miski z płatkami. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 327 kcal, białko 13,63g, tłuszcz 5,18g, węglowodany 60,09g, błonnik 3,90g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly