Pożywne śniadanie = udany dzień! Śniadanie powinno sycić i dobrze smakować. To śniadanie spełnia wszystkie te założenia. Płatki orkiszowe posiadają wiele cennych składników, jak węglowodany,
składniki mineralne i tłuszcze. Oprócz tego są bogatym źródłem białka,
błonnika, żelaza, wapnia, a także witamin z grupy B i PP. Płatki orkiszowe korzystnie wpływają na włosy i paznokcie,
szczególnie dzięki zawartych w nich witaminom z grupy B. Regularne
jadanie tych płatków wzmacnia funkcjonowanie narządów w organizmie
człowieka. Ponadto zalecane są osobom po zawale serca i chorującym na cukrzycę. Płatki orkiszowe obniżają też cholesterol we krwi. Płatki orkiszowe posiadają rodanid, substancję biologicznie czynną, będącą naturalnym antybiotykiem, który występuje w kobiecym mleku, krwi i ślinie.
Wykazuje on przeciwbakteryjne właściwości. Dzięki niej orkisz ochrania
małe dzieci przez infekcjami wirusowymi i wzmacnia układ odpornościowy.
Składniki (1 porcja):
- 4 łyżki płatków orkiszowych bio
- 1 szklanka mleka roślinnego lub krowiego 1,5% tł. (ja użyłam krowiego bez laktozy)
- 1 jabłko
- Mleko podgrzać. Pod koniec gotowania wsypać płatki orkiszowe. Chwilę pozostawić w ciepłym mleku. Przełożyć do miseczki.
- Jabłko pokroić na ćwiartki. Dodać do mleka z płatkami.
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 317 kcal, białko 12,42g, tłuszcz 5,49g,
węglowodany 58,19g, błonnik 3,60g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz