niedziela, 14 maja 2017

Łosoś z warzywami i mozzarellą

Przepyszne wiosenne danie to wędzony łosoś z pieczonymi warzywami, aromatycznymi przyprawami i dodatkiem sezamu. Taka dieta to sama przyjemność. Danie nie tylko bardzo syci, ale i świetnie smakuje.  Nie muszę oczywiście wspominać o aspekcie zdrowotnym, który oczywiście warunkuje moją kuchnię. 

Składniki (1 porcja):
  • 100g wędzonego łososia atlantyckiego
  • 4 pomidorki suszone z oliwy 
  • 1 pomidor malinowy 
  • 1 duża cukinia
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 150g sera mozzarella light
  • pęczek świeżego koperku
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Cukinię dokładnie umyć i pokroić ją wraz ze skórką w kostkę. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Również pokroić. 
  2. Pokrojone warzywa wrzucić do naczynia żaroodpornego. Posypać pokrojonymi pomidorkami suszonymi, serem mozzarella i sezamem. Łososia w plastrach ułożyć na wierzchu, aby fajnie się przypiekł. Na koniec dodać przyprawy. 
  3. Piec w piekarniku przez 15 minut w 200°C.  
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 559 kcal, białko 57,24g, tłuszcz 30,39g, węglowodany 17,38g, błonnik 11,69g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz