poniedziałek, 1 maja 2017

Naleśniki ryżowe z jabłkiem

Naleśniki ryżowe to lekki i smaczny posiłek dla osób stosujących dietę bezglutenową. Jako, że lubię kombinować w kuchni to raz na jakiś czas przygotowuję naleśniki na różnych alternatywnych mąkach. Naleśniki ryżowe są dość trudne do zrobienia ponieważ jako, że nie mają glutenu są bardzo mało elastyczne. Dla mnie jednak nie ma rzeczy niemożliwych. Moje naleśniki ryżowe mają zadowalającą strukturę. Polecam spróbować.

Składniki (3 porcje):
  • 150g mąki ryżowej
  • 250 ml mleka ryżowego (można użyć także innego roślinnego bądź po prostu krowiego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • garść rodzynek
  • szczypta cynamonu
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać. Wsypać do miski i  dodać sól. Wymieszać. Następnie dokładamy składniki mokre: mleko, olej i jajka i dokładnie je ze sobą mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej. Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu. Pamiętaj,  przy każdej porcji smażenia naleśników wymieszaj dokładnie ciasto. Naleśniki z mąki ryżowej najlepiej smakują ze słodkimi dodatkami.
  2. Jabłka ścieramy na tarce. Smażymy w rondelku do momentu zmiękczenia jabłek. 
  3. Jabłka nakładamy na naleśniki i zawijamy w rulonik. Obsypujemy je rodzynkami i posypujemy cynamonem. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 368 kcal, białko 8,04g, tłuszcz 7,85g, węglowodany 69,68g, błonnik 5,04g 

1 komentarz: