poniedziałek, 1 maja 2017

Naleśniki owsiane z serem

Zdrowe naleśniki? Jak szaleć w kuchni to szaleć na całego. Wiemy, że naleśniki z białej, pszennej mąki nie są najlepszym rozwiązaniem dlatego moje są wykonane z mąki owsianej z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej. Takimi naleśnikami można się nieźle najeść i mieć sporo energii na resztę dnia. 

Składniki (4 porcje):
  • 100g mąki owsianej
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 ml mleka krowiego lub roślinnego np. ryżowego, migdałowego, sojowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200g chudego twarogu
  • 2 łyżki ksylitolu
  • ekstrakt waniliowy
  • dodatkowo: 50 ml płynnego jogurtu naturalnego
 Przygotowanie:
  1. Do miski wbijamy jajka i wlewamy mleko. Mieszamy wszystko razem. Następnie dodajemy mąki i sól. Mieszamy trzepaczką do osiągnięcia gładkiej masy bez grudek. Na sam koniec dodajemy olej.
  2. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Naleśniki nalewamy łyżką wazową na patelnię, rozlewamy ciasto równomiernie. Smażymy z dwóch stron.
  3. Do kolejnej miski dodajemy twaróg, ksylitol i wanilię. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Naleśniki smarujemy twarogiem i zawijamy w kopertę. Możemy polać jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 313 kcal, białko 22,25g, tłuszcz 10,94g, węglowodany 33,79g, błonnik 1,73g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram