wtorek, 9 maja 2017

Kolorowa sałatka ze szpinakiem

Ta sałatka stanowi pyszne dopełnienie lekkiego obiadu lub może być jedzona po prostu jako danie. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Polecam wszystkim sałatkożercom.

Składniki (2 porcje):
  • 4 garście świeżego szpinaku "baby"
  • 150g sera mozzarella light
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor malinowy
  • 1/3 czerwonej cebulki
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody 
  • zioła do sałatek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Szpinak umyć i wyłożyć na talerz lub do miski.
  2. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Awokado po przekrojeniu wzdłuż pestki wyciągnąć za pomocą łyżki. Ser mozzarella i pomidora pokroić w plasterki, a awokado w długie paseczki. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. 
  3. Sos: oliwę, wodę i sok z cytryny wymieszać z ziołami do sałatek. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Na szpinaku włożyć na przemian ser mozzarella, pomidora i awokado. Posypać wszystko posiekaną cebulką. Na koniec zalać przygotowanym sosem. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 247 kcal, białko 17,95g, tłuszcz 27,49g, węglowodany 11,78g, błonnik 6,37g 

2 komentarze: