środa, 17 maja 2017

Koktajl twarogowy z pomarańczą, kiwi i czekoladą

Zakochałam się w koktajlach z dodatkiem gorzkiej czekolady! Tak niewiele potrzeba, żeby zmienić smak całego koktajlu na jeszcze bardziej wyrazisty i apetyczny. Jak się okazuje czekolada nie tylko poprawia nastrój, ale także chroni mózg i serce. Regularne spożywanie czekolady redukuje o 30% ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu. Takie właściwości możemy przypisać flawanolom, które zwiększają dopływ natlenowanej krwi do mózgu, dzięki czemu wpływają na jego dobrą pracę. Najzdrowszą odmianą czekolady jest czekolada gorzka (minimum 70% kakao). Dwie kostki czekolady gorzkiej dziennie mają działanie antydepresyjne, obniżają ciśnienie krwi i poprawiają wydolność serca. Sprawnie działający mózg popełnia mniej błędów i szybciej reaguje na impulsy. Pamiętajmy jednak, że mimo szeregu zalet, czekolada spożywana w nadmiernych ilościach przyczynia się do powstawania nadwagi. Tak więc zachowajmy umiar!

Składniki (2 porcje):
  • 1 kiwi
  • 1 pomarańcza
  • 30g chudego twarogu
  • 150 ml mleka migdałowego
  • 1 kostka gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki ksylitolu lub miodu pszczelego
Przygotowanie:
  1. Kiwi i pomarańczę obrać ze skórki. Pomarańczę obrać z białych błonek. Najlepszy będzie sam miąższ. Wszystko pokroić w kostkę.
  2. Wszystkie składniki wrzucić do misy blendera. Zblendować na gładką masę. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 235 kcal, białko 6,18g, tłuszcz 3,87g, węglowodany 45,86g, błonnik 3,76g 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly