środa, 17 maja 2017

Koktajl owsiany z brzoskwiniami i czekoladą

Przepyszny odżywczy koktajl brzoskwiniowo-czekoladowy. Wygląda i smakuje wybornie. Śmiało może stanowić zastępstwo deseru, bo smakuje jak lody, a ma wiele więcej cennych składników odżywczych. Do jego osłodzenia zastosowałam miód pszczeli. Miód stanowi naturalny produkt spożywczy, do słodzenia, od wieków wykorzystywany jest także w kosmetyce i medycynie. Już od starożytności ludzie znali jego właściwości. Grecy wierzyli, że miód daje im siłę, zdrowie i długie życie. Używali miodu jako maści. W starożytnym Egipcie miód był wykorzystywany przez Kleopatrę w kąpielach w kozim mleku i miodzie. Powszechnie miód stosowany jest jako środek słodzący lub jako lek. Miód zawiera cukry redukujące, głównie fruktozę i glukozę, w mniejszej ilości sacharozę. Dzięki temu wspomaga leczenie cukrzycy, gdyż organizm diabetyków łatwo przyswaja fruktozę. Ponadto miód hamuje powstawanie próchnicy.

Składniki (2 porcje):
  • 200 ml jogurtu greckiego light
  • 100 ml mleka migdałowego
  • 3 bardzo miękkie brzoskwinie
  • 2 łyżki płatków owsianych górskich
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki miodu pszczelego
Przygotowanie:
  1. Brzoskwinie dokładnie umyć i pokroić w kostkę wraz ze skórką. 
  2. Wszystkie składniki wrzucić do misy blendera.
  3. Zblendować do uzyskania gładkiej masy.
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 330 kcal, białko 8,01g, tłuszcz 9,00g, węglowodany 56,53g, błonnik 3,69g

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczny i pożywny koktajl. Dziękuję za udział w miodowej akcji i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również dziękuję. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Printfriendly