środa, 17 maja 2017

Karmazyn w otrębach pszennych

Ostatnio będąc na zakupach natrafiłam na piękny, świeży kawałek karmazyna. Zainspirowało mnie to do przygotowania z niego pysznego i pożywnego obiadu. Mojego karmazyna przygotowałam w otrębach pszennych, a jako dodatek do niego podałam szpinak i makaron pełnoziarnisty. Uważam, że danie wyszło całkiem ciekawe i apetyczne. Obawiacie się jak smakuje ta ryba? Jeśli lubicie dorsza i mintaja to karmazyn także przypadnie Wam do gustu. Polecam!

Składniki (2 porcje):
  • 200g fileta z karmazyna
  • 1 jajo kurze
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • rozmaryn
  • kurkuma
  • 100g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 suszone pomidory 
  • 40g makaronu ciemnego pełnoziarnistego (u mnie świderki)
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
  1. Karmazyna dokładnie umyć. Jeżeli nasz kawałek ma skórkę to należy ją odkroić od mięsa ryby. 
  2. Jajko należy roztrzepać z dodatkiem przypraw. 
  3. Mięso z karmazyna należy maczać w roztrzepanym jajku i następnie obtoczyć w otrębach pszennych.
  4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Na gorący olej położyć wcześniej przygotowany filet z karmazyna. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem.  Myślę, że potrzeba na to około 8-10 minut w zależności od grubości fileta. 
  5. Szpinak w liściach dokładnie myjemy. Cebulkę kroimy na drobną kostkę. 1 łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni. Dodajemy cebulkę i rozgnieciony w prasce czosnek. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy szpinak i pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy do smaku. 
  6. Makaron gotujemy, aby był al dente. Wykładamy na talerz z rybą i szpinakiem. Dekorujemy natką pietruszki.
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 380 kcal, białko 26,21g, tłuszcz 20,31g, węglowodany 29,88g, błonnik 10,76g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram