niedziela, 14 maja 2017

Jagielnik z żurawiną

Idealne ciasto dietetyczne. Bardzo proste w wykonaniu, do tego bardzo smaczne. Mogą je jeść osoby z celiakią i nietolerancją glutenu, a także osoby poszukujące zdrowych posiłków lub będących na dietach odchudzających. Kasza jaglana w medycynie chińskiej uznawana jest za lekarstwo dlatego warto ją jeść ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości. Moja propozycja na zdrową kaszę jaglaną to jagielnik z żurawiną.

Składniki (6 porcji):
  • 300g kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka roślinnego (np. migdałowego, ryżowego lub sojowego) lub krowiego 2% tł.
  • 5 łyżek ksylitolu 
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 duży banan
  • 2 jajka 
  • ekstrakt waniliowy
  • garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukujemy kilkakrotnie w ciepłej wodzie (dzięki temu pozbędziemy się goryczy z kaszy). Kaszę przekładamy do rondelka i zalewamy ją mlekiem roślinnym lub krowim. Dodajemy ksylitol i kilka kropli ekstraktu waniliowego. Gotujemy do momentu wchłonięcia całego mleka przez kaszę. Ja pozostawiam ją jeszcze na sam koniec na 15 minut przykrytą w rondelku.
  2. Kaszę dokładnie blendujemy na bardzo gładką masę z dodatkiem banana i jajek. 
  3. Dodajemy jogurt naturalny, następnie suszoną żurawinę i mieszamy z powstałą masą jaglaną. 
  4. Jagielnik przekładamy do keksówki. Pieczemy w piekarniku w 200°C przez 45 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej na całą noc do lodówki. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 277 kcal, białko 7,83g, tłuszcz 4,42g, węglowodany 53,29g, błonnik 4,74g

2 komentarze: