poniedziałek, 1 maja 2017

Jagielnik kokosowo-brzoskwiniowy w polewie czekoladowej

Ciasto z kaszy jaglanej wyśmienicie smakuje i jest bardzo proste do przygotowania. Kasza jaglana niestety, ale jest niedoceniana spośród wszystkich kasz. A ma szereg prozdrowotnych właściwości. Po pierwsze nie zawiera glutenu, tak więc może być spożywana przez osoby z celiakią bądź nietolerancją glutenu, a także przy dietach łatwostrawnych stosowanych w chorobach trzustki lub wątroby. Ponadto rozgrzewa organizm i odkwasza go przez co mamy więcej energii i lepiej się czujemy. Kasza jaglana zawiera także wiele cennych składników mineralnych, w tym żelazo oraz lecytynę, która m.in. wchodzi w skład mózgu i tkanki nerwowej. Występujący w dużej ilości tryptofan stymuluje układ odpornościowy oraz - jako prekursor serotoniny - wpływa na poprawę nastroju. Dodatkowo kasza jaglana zawiera krzem, mający wpływ na stan kości, wygląd włosów oraz paznokci.

Składniki (10 porcji):
  • 300g kaszy jaglanej
  • 400ml mleka kokosowego bez cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 brzoskwinie
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 150ml jogurtu naturalnego 
  • 3 łyżki kakao 
  • 2 łyżki ksylitolu
 Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukujemy kilkakrotnie w zimnej wodzie. Kaszę przekładamy do rondelka i zalewamy ją mleczkiem kokosowym. Dodajemy miód. Gotujemy do momentu wchłonięcia całego mleka przez kaszę. Ja pozostawiam ją jeszcze na sam koniec na 15 minut przykrytą w rondelku.
  2. Kaszę dokładnie blendujemy na bardzo gładką masę z dodatkiem banana i jajka. 
  3. Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z powstałą masą jaglaną. 
  4. Jagielnik przekładamy do foremki. Pieczemy w piekarniku w 190°C przez 55 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej na całą noc do lodówki.
  5. Polewa: do jogurtu dodajemy kakao i ksylitol. Dokładnie mieszamy. Polewą polewamy wystudzone ciasto.
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 225 kcal, białko 5,04g, tłuszcz 7,75g, węglowodany 35,46g, błonnik 1,7g  

2 komentarze:

  1. Wygląda jak zdrowy blok czekoladowy! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny. Polecam spróbować. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Instagram