środa, 10 maja 2017

Grillowany tuńczyk

Maj to dla mnie czas grillowania. Z grilla zwłaszcza lubię ryby. Dziś na obiad przygotowałam stek z tuńczyka. Nie ma nic prostszego, bo takie danie nie wymaga wiele prac. Wystarczy tą rybę odpowiednio doprawić i zjeść ją w towarzystwie zielonej sałatki. 

Składniki:
  • 150g fileta z tuńczyka ( około 2 cm grubość )
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól morska
do podania z:
  • zieleniną (np. sałata, roszponka, rukola) i sosem vinegrette
  • oraz pieczonymi batatami
Przygotowanie:
  1. Tuńczyka marynujemy w tymianku, rozmarynie, soku z cytryny, soli, pieprzu i oliwie z oliwek. 
  2. Odstawiamy do lodówki na 20 minut przed grillowaniem. W międzyczasie myjemy zieleninę, mieszamy ją z sosem vinegrette. 
  3. Tuńczyka grillujemy z obu stron po 2 minuty każda. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 408 kcal, białko 35,7g, tłuszcz 27,58g, węglowodany 2,23g, błonnik 0,55g 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly