czwartek, 18 maja 2017

Grillowany karmazyn ze szpinakiem i komosą ryżową

Kolejna wersja obiadowa karmazyna. Tym razem postanowiłam go ugrillować i podać ze szpinakiem i komosą ryżową. Tak oto powstało smaczne i dietetyczne danie. Polecam spróbować.

Składniki (2 porcje):
  • 200g fileta z karmazyna
  • 100g świeżego szpinaku
  • 3 pomidorki suszone
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20g sera feta
  • 30g komosy ryżowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona
 Przygotowanie:
  1.  Filet z karmazyna dokładnie umyć. Doprawić sokiem z cytryny i przyprawami. Karmazyna pozostawić na 30 minut w przyprawach.
  2. Grillować rybę około 15 minut.
  3. Szpinak umyć. Cebulkę i pomidorki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodać szpinak. Dusić około 10-15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  4. Komosę ryżową ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Karmazyna podawać ze szpinakiem i komosą ryżową. Na wierzch ryby ułożyć kostki sera feta. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 250 kcal, białko 22,95g, tłuszcz 9,69g, węglowodany 19,54g, błonnik 4,1g 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram