środa, 3 maja 2017

Dorada pieczona z batatami

Dzisiaj naszła mnie ochota na danie z kuchni śródziemnomorskiej. Przypomniały mi się wakacje w słonecznej Grecji, gdzie właśnie jadłam pyszną doradę. Moją doradę przygotowałam wraz z batatami i surówką. Pyszne połączenie. Zachęcam spróbować.

Składniki:

Ryby
  • 2 duże dorady
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 batat
  • rozmaryn
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Sałatka
  • zielenina np. roszponka, rukola, sałata lodowa
  • 40g sera feta
  • 1 awokado
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
 Przygotowanie:
  1. Wypatroszone i oprawione dorady dokładnie umyć pod bieżącą wodą. 
  2. Ryby natrzeć solą i pieprzem. Do środka włożyć po 2 ząbki czosnku i łyżeczce musztardy. Dorady nakroić nożem, robiąc trzy poziome nacięcia. Dorady obłożyć gałązkami rozmarynu i pietruszką, a następnie odstawić na 1 godzinę do lodówki.
  3.  Batata obrać i pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200C na 5 minut.
  4. Na dno naczynia żaroodpornego wlać oliwę z oliwek i wino. Do naczynia włożyć przyprawione dorady.  
  5. Podpieczone bataty przekładamy do naczynia żaroodpornego z doradami. Pieczemy wszystko razem w temperaturze 230°C przez 16 minut.
  6. Sałatka: ser feta pokroić w kostkę, awokado w długie paski. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni. Zieleninę umyć i wyłożyć na duży talerz, następnie dodać pozostałe składniki. Sos do sałatki: mieszamy ze sobą sok z cytryn, musztardę i oliwę z oliwek. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly