wtorek, 23 maja 2017

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki to zupa idealna na ciepłe dni! Kiedy nie mamy ochoty na długie gotowanie w kuchni, to dobrym rozwiązaniem będzie ten orzeźwiający chłodnik. Pięknie się prezentuje. Swoim kolorem zachęca to jedzenia. Polecam!

Składniki (2 porcje):
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 300g botwiny (łodyżki z małymi buraczkami)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ogórek zielony
  • 2 szklanki kefiru
  • pęczek koperku
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka octu winnego
Przygotowanie:
  1. Botwinę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Listki z grubsza odkroić od łodyżek (jak kilka listków zostanie na łodyżkach to nic się nie stanie). Buraczki kroimy w drobną kosteczkę, łodyżki także kroimy bardzo drobno (3 mm). Buraczki wrzucamy na gotujący się bulion. Gotujemy około 5 minut. Następnie dorzucamy pokrojone łodyżki. Gotujemy kolejne 5 minut.
  2. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec dodajemy sok z cytryny i ocet winny.
  3. Wywar z botwinką ściągamy z ognia. Studzimy.
  4. Ogórka należy pokroić w drobną kostkę. Dodajemy go do ugotowanej botwinki z bulionem warzywnym. 
  5. Wlewamy kefir. Dokładnie mieszamy. Dodajemy koperek. Chłodzimy w lodówce. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 171 kcal, białko 12,99g, tłuszcz 5,03g, węglowodany 25,95g, błonnik 7,71g 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly