Topinambur inaczej zwany słonecznikiem bulwiastym to roślina wywodząca się z Ameryki Północnej. Posiada wyjątkowe właściwości. Zamiast skrobi, która jest obecna w ziemniakach zawiera inulinę (naturalny błonnik) przez co jest idealny dla diabetyków, ponieważ wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Pomocny jest zwłaszcza przy przebiegu cukrzycy typu 2, a także zmniejsza insulinooporność. Inulina obecna w topinamburze wpływa na obniżenie tzw. "złego cholesterolu" LDL, a tym samym zapobiega rozwojowi miażdżycy. Topinambur jest zasobny w potas, który z kolei reguluje ciśnienie tętnicze. Po więcej informacji na temat topinamburu zapraszam na stronę: Droga do Siebie. Znajdziecie tam wiele ciekawostek i faktów na temat tej wyjątkowej bulwy.
Przekonajcie się sami o wspaniałych właściwościach topinamburu. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na zapiekankę z topinamburem.
Przekonajcie się sami o wspaniałych właściwościach topinamburu. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na zapiekankę z topinamburem.
Składniki (4 porcje):
- 500g piersi z indyka
- 200g pieczarek
- 400g bulwy topinamburu
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 200g serka kremowego np. Apetina, Bieluch
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 0,5 l bulionu warzywnego
- majeranek
- rozmaryn
- sól himalajska
- pieprz
- Topinambury obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut.
- Indyka kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę i czosnek. Dodajemy bulion warzywny i przyprawy. Dusimy.
- Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do indyka z bulionem. Dodajemy ugotowane topinambury. Dusimy około 15 minut na małym ogniu.
- Na sam koniec dodajemy kremowy serek i dokładnie mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły.
- Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jajka ubijamy do uzyskania puszystej, jasnej masy. Roztrzepanymi jajkami polewamy zawartość naczynia żaroodpornego.
- Pieczemy w piekarniku około 15 minut w 200°C tak, aby zapiekanka osiągnęła złoty kolor.
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 383 kcal, białko 35,53g, tłuszcz 18,10g, węglowodany 23,57g, błonnik 3,8g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz