środa, 5 kwietnia 2017

Zapiekanka z topinamburem

Topinambur inaczej zwany słonecznikiem bulwiastym to roślina wywodząca się z Ameryki Północnej. Posiada wyjątkowe właściwości. Zamiast skrobi, która jest obecna w ziemniakach zawiera inulinę (naturalny błonnik) przez co jest idealny dla diabetyków, ponieważ wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Pomocny jest zwłaszcza przy przebiegu cukrzycy typu 2, a także zmniejsza insulinooporność. Inulina obecna w topinamburze wpływa na obniżenie tzw. "złego cholesterolu" LDL, a tym samym zapobiega rozwojowi miażdżycy. Topinambur jest zasobny w potas, który z kolei reguluje ciśnienie tętnicze. Po więcej informacji na temat topinamburu zapraszam na stronę: Droga do Siebie. Znajdziecie tam wiele ciekawostek i faktów na temat tej wyjątkowej bulwy.
Przekonajcie się sami o wspaniałych właściwościach topinamburu. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na zapiekankę z topinamburem.

Składniki (4 porcje):
  • 500g piersi z indyka
  • 200g pieczarek
  • 400g bulwy topinamburu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 200g serka kremowego np. Apetina, Bieluch 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • majeranek
  • rozmaryn
  • sól himalajska
  • pieprz

Przygotowanie:
  1. Topinambury obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut. 
  2. Indyka kroimy w kostkę  i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę i czosnek. Dodajemy bulion warzywny i przyprawy. Dusimy. 
  3. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do indyka z bulionem. Dodajemy ugotowane topinambury. Dusimy około 15 minut na małym ogniu.
  4. Na sam koniec dodajemy kremowy serek i dokładnie mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły. 
  5. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jajka ubijamy do uzyskania puszystej, jasnej masy. Roztrzepanymi jajkami polewamy zawartość naczynia żaroodpornego. 
  6. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w 200°C tak, aby zapiekanka osiągnęła złoty kolor. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 383 kcal, białko 35,53g, tłuszcz 18,10g, węglowodany 23,57g, błonnik 3,8g
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/warzywa-korzeniowe-2017#fndtn-panel-aktualne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram