sobota, 22 kwietnia 2017

Zapiekanka ryżowa z warzywami i pieczarkami

Zapiekanka z warzywami i ryżem to mój pomysł na obiad na coś z niczego. Do mojej zapiekanki dodaje wszystkie warzywa jakie mam w lodówce oraz pieczarki, których mam zawsze pełno. Jak brak Wam czasu na długie gotowanie to zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. 

Składniki:

Zapiekanka (4 porcje):
  • 1/2 szklanki ryżu brązowego
  • 1/2 szklanki quinoa
  • 500g pieczarek
  • 200g piersi kurczaka
  • 200g świeżego szpinaku 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 5 cm imbiru
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 150g sera mozzarella light 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 jajko, 2 białka
  • curry
  • sól, pieprz
Sałatka (2 porcje):
  • 200g roszponki
  • 1 pomidor malinowy 
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • bazylia
  • sok z cytryny 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • sól, pieprz
 Przygotowanie:
  1. Ryż i quinoa gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.  
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę, imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka, szpinak i pokrojone pieczarki. Dusimy. Doprawiamy do smaku curry, solą i pieprzem.
  3. Ryż i quinoa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy sos warzywno-mięsny. Jajko i białka ubijamy z dodatkiem przypraw. Polewamy zapiekankę. Na sam koniec posypujemy pokrojoną mozzarellę. 
  4. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 15-20 minut. 
  5. Sałatka: roszponkę wykładamy na talerz. Pomidora obieramy ze skórki. Kroimy w plasterki. Nasiona słonecznika podprażamy na suchej patelni, posypujemy sałatkę. Oliwę mieszamy z musztardą i sokiem z cytryny. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę. 
Wartość odżywcza 1 porcji zapiekanki: energia 328 kcal, białko 35,05g, tłuszcz 6,47g, węglowodany 37,97g, błonnik 7,8g   
Wartość odżywcza 1 porcji sałatki: energia 271 kcal, białko 8,01g, tłuszcz 22,57g, węglowodany 13,71g, błonnik 3,4g   
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/pieczarkowy-tydzien-2017#fndtn-panel-aktualne

1 komentarz:

  1. Świetne danie. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pieczarkowej :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly