wtorek, 18 kwietnia 2017

Test patelni Woll Szafir Grillowej

https://www.patelnie-tytanowe.pl/
Patelnia - bez niej każdy kucharz czuje się jak bez ręki. Oczywiście patelnia nie może być byle jaka, aby uzyskać wyśmienite potrawy i satysfakcję z pracy potrzebny jest sprzęt wysokiej jakości. Przed patelnią tytanową WOLL korzystałam z wielu patelni teflonowych jak i ceramicznych. Szczerze mogę powiedzieć, że niekiedy ich jakość pozostawiała sporo do życzenia, a wydawać by się mogło, że to renomowany sprzęt. Bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie patelnia tytanowa WOLL, którą otrzymałam w marcu do testowania. Powiem szczerze, że słowo znakomita to i tak mało jak na to co ten sprzęt potrafi. Od tej pory nie użyję już żadnej innej patelni!
Na stronie producenta patelni tytanowych WOLL znajdziecie szereg różnych patelni, woków, garnków i rondli, w różnych rozmiarach i kształtach. Na pewno znajdziecie coś dla siebie. Każdy produkt posiada pokrywkę żaroodporną. Ja do testowania wybrałam patelnię grillową, ponieważ to moja ulubiona forma obróbki potraw. Potrawy grillowane mają wyśmienity smak i zapach. Jako dietetyk zalecam moim pacjentom zaprzestać smażyć a zacząć grillować. Grillować można bez dodawania tłuszczu, a potrawa zachowuje smak. Moja patelnia ma wymiary 28x28 cm, świetnie nadaje się do przygotowania obiadu dla 4 osobowej rodziny. Koszt takiej patelni to 529 zł.
https://www.patelnie-tytanowe.pl/

WYKONANIE
Dno patelni jest solidnie i ergonomicznie wykonane. Patelnia ma swój ciężar, ale to jest konieczne w przypadku dobrej patelni grillowej. Posiada grube dno z powłoki tytanowo-szafirowej dzięki czemu ciepło jest równomiernie rozprowadzane, a patelnia jest bardzo odporna na odkształcenia wynikające z wysokiej temperatury. Żaroodporność patelni to aż 250°C. Dno patelni jest odporne na zarysowania. To co mnie ogromnie cieszy to to, że do patelni nic nie przywiera nawet jeśli nie użyjemy tłuszczu. Także dzięki tej wspaniałej technologii można cieszyć się dietetycznym jedzeniem. Moja patelnia nadaje się do kuchenek gazowych - elektrycznych - indukcyjnych. 

https://www.patelnie-tytanowe.pl/


https://www.patelnie-tytanowe.pl/

Rączka patelni jest równie solidna jak dno. Nie nagrzewa się w czasie obróbki termicznej potrawy.   


Pokrywka patelni wykonana jest ze szkła hartowanego i polerowanego. Oczywiście jest także żaroodporna. Służy do energooszczędnego grillowania w temperaturze do 250°C.


 PATELNIA W UŻYCIU
Docieram do sedna, czyli tego jak patelnia sprawdza się do grillowania konkretnych potraw. Szczerze mówiąc to chyba nie ma jedzenia, którego nie ugrillujecie za pomocą tej patelni. Ja nawet jako deser grillowałam truskawki. Wyszły znakomite. Patelnię używam od dwóch tygodni. Jestem bardzo zadowolona. Co jakiś czas będę umieszczała raport na blogu z tego jak sprawuje się patelnia w dłuższej perspektywie czasu. 
Patelnię przetestowałam pod kątem grillowania mięsa wołowego, drobiowego, warzyw i owoców. Oczywiście w żadnym przypadku nie dodałam ani grama tłuszczu, aby sprawdzić jak patelnia sprawdza się pod kątem dietetycznym.

Pulpeciki z mięsa wołowego równomiernie się ugrillowały i posiadają charakterystyczne, apetyczne, "przypieczone paseczki". Bułkę także postanowiłam podpiec na patelni. Wyszła oczywiście znakomicie.


A oto efekt końcowy

 Link bezpośredni http://www.nutristrefa.pl/2017/04/dietetyczne-burgery.html

I tu po raz kolejny zostałam bardzo pozytywnie zaskoczona tą cudowną patelnią. Cukinię pokroiłam na bardzo cienkie plasterki. Rozłożyłam je na rozgrzaną patelnię, a po upieczeniu nawet 1 plaster nie rozpadł się. Wszystkie wyglądały pięknie. 
Kurczak mimo, że był w grubym kawałku idealnie dopiekł się w każdym miejscu. Miał chrupiącą skórkę i soczysty środek. 

http://www.nutristrefa.pl/2017/04/saatka-z-grillowana-cukinia-i-kurczakiem.html
http://www.nutristrefa.pl/2017/04/saatka-z-grillowana-cukinia-i-kurczakiem.html
http://www.nutristrefa.pl/2017/04/saatka-z-grillowana-cukinia-i-kurczakiem.html
http://www.nutristrefa.pl/2017/04/saatka-z-grillowana-cukinia-i-kurczakiem.html
Przedstawiam efekt końcowy.
http://www.nutristrefa.pl/2017/04/saatka-z-grillowana-cukinia-i-kurczakiem.html
Przyszedł czas na deser. Zapewniam Was, że smakował równie dobrze jak wyglądał. Do tej pory wspominam jego wspaniały słodki zapach w całym domu. Mimo delikatnej struktury banana i truskawek nie rozpadły się podczas grillowania co potwierdza znakomitość opisywanej patelni. Muszę wspomnieć także o tym, że miód, który dodałam do owoców nie przywarł do powłoki patelni! Każda inna patelnia nie przeszła tego testu, zabrudzenia z przypalonego miodu zostały na zawsze. Na patelni WOLL miód nie zrobił żadnej różnicy. Wystarczy ją delikatnie umyć i już jest czysta. 

http://www.nutristrefa.pl/2017/04/grillowane-banany-z-truskawkami.html
http://www.nutristrefa.pl/2017/04/grillowane-banany-z-truskawkami.html
http://www.nutristrefa.pl/2017/04/grillowane-banany-z-truskawkami.html
 
CZYSZCZENIE 
Patelnia nadaje się do mycia jej w zmywarce lub po prostu pod bieżącą wodą. Jak nie wykonujemy mocno brudzącego grillowania to wystarczy ją przetrzeć ręcznikiem papierowym. 

PODSUMOWANIE
Mimo krótkiego czasu stosowania patelni śmiało mogę powiedzieć, że skradła moje serce. Nie spotkałam równie dobrej patelni jak ta oferowana przez WOLL. Niezmiernie mi miło, że miałam okazję pracować na takim sprzęcie. Na pewno będę ją oferowała moim pacjentom, jako alternatywę do tego by gotować smacznie i bez dodatku tłuszczu. 

Zalety
  • wysokiej jakości produkt
  • mocne i estetyczne wykonanie 
  • nieprzywieralna powłoka, która pozwala na grillowanie bez dodatku tłuszczu
  • dno odporne na zarysowania
  • łatwość czyszczenia i mycia
  • równomierne grillowanie
  • pokrywka ze szkła żaroodpornego
  • multi-zastosowanie (dla tej patelni nie ma rzeczy niemożliwych)
Wady
  • brak

Mam nadzieję, że moja recenzja przekonała Was do poszerzenia swojego asortymentu kuchennego o  sprzęt marki WOLL.

Miłej zabawy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz