niedziela, 16 kwietnia 2017

Szarlotka sojowa

Nie znam osoby, która nie lubiłaby szarlotki. Ja także ją uwielbiam, ale aby nie mieć wyrzutów sumienia podczas jej jedzenia to przepis zmodyfikowałam przez dodatek zmielonej ekologicznej soi. Chcecie trochę poeksperymentować? Zapraszam do powtórzenia mojego przepisu.

Składniki:
  • 200g ugotowanej i zmielonej na gorąco soi ekologicznej
  • 300g mąki orkiszowej typ 750
  • 250g ksylitolu
  • 1 jajko
  • 100g masła extra
  • 4 białka jaja kurzego 
  • laska wanilii
  • 1,5 kg jabłek 
  • sok z cytryny
  • cynamon
Przygotowanie:
  1. Mąkę orkiszową mieszamy z soją i 200g ksylitolu. Dodajemy masło, jajko, wanilię i siekamy wszystko razem nożem. Szybko zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Ja zostawiam na całą noc.
  2. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę. Jabłka przekładamy do garnka i dusimy na małym ogniu do momentu aż jabłka zmiękną. Doprawiamy sokiem z cytryny i cynamonem. Jabłka studzimy. Ja odsączam z nich sok na sitku, aby nie wsiąkał mi w ciasto. 
  3.  Jedną z części ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja ciasto ścieram na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozkładam je na blasze. 
  4. Ciasto pieczemy 15 minut w 200°C, aż będzie miało złoty kolor. Ciasto należy wystudzić. 
  5. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy sok z połówki cytryny. Dalej ubijamy. Na koniec dodaję ksylitol. 
  6. Na wystudzone ciasto wykładamy jabłka, następnie bezę. Na koniec ścieramy na tarce drugą część ciasta i równomiernie rozkładamy je na wierzchu ciasta. Ciastko zapiekamy około 30 minut w piekarniku do uzyskania złotego koloru. 
  7. Po wystudzeniu posypuję ciasto zmielonym ksylitolem, żeby wyglądał jak cukier puder.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz