Zaletą smoothie bowl jest to, że wygląda pięknie. Powinno być starannie udekorowane i zjedzone bezpośrednio po przygotowaniu, bo wtedy jest najlepsze. Smoothie bowl stanowi dobre rozwiązanie na śniadanie lub fit deser. Jest to miska pełna witamin. W moim dzisiejszym smoothie znajdziecie truskawki, banana i kokos.
Składniki (4 porcje):
- 1 orzech kokosowy
- 1 banan
- 100g truskawek
- 2 łyżeczki nasion chia
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka ksylitolu
- Z kokosa ściągamy wodę. Robimy małą dziurkę w kokosie i odciągamy płyn do szklanki. Następnie dzielimy kokos na pół przy pomocy noża i np. śrubokręta. Należy najpierw uderzyć nożem w jedno miejsce a następnie rozpołowić przy pomocy śrubokręta.
- Białe części kokosa oczyszczamy. Jedną część kroimy w kostkę.
- Banana skrapiamy sokiem z limonki. Do miski dodajemy uzyskaną wodę kokosową, truskawki, banana, ksylitol i pokrojony kokos. Blendujemy na gładką masę. Na sam koniec gotowy smoothie mieszamy z nasionami chia.
- Smoothie przelewamy do uzyskanej miseczki z kokosa. Dekorujemy.
Wartość odżywcza 1
porcji: energia 416 kcal, białko 5,0g, tłuszcz 36,65g,
węglowodany 28,54g, błonnik 12,0g
Premierę ma nowa książka LODOVO Jolanty Naklickiej-Kleser. W związku z tym zapraszam po przepisy na mrożone smakołyki i do udziału w konkursie! Postaw na zdrowe lody domowe, zimne desery i smoothie!
Książkę możecie kupić TU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz