niedziela, 16 kwietnia 2017

Sernik z musem truskawkowym

Delikatny, lekki sernik to wspaniały pomysł na świąteczne ciasto. W czasie Świąt stoły uginają się od jedzenia, więc uważam, że desery powinny być "odchudzone" po to, żeby nie zjadać niepotrzebnych kalorii. Mój sernik nie ma cukru ani mąki pszennej. Spód przygotowałam na domowej roboty granoli, a nie na spodzie kruchym. Jest lekko kwaskowy, a gorzka czekolada dodaje mu charakteru. Polecam.

Składniki:

Na spód:
  • 40g otrębów owsianych
  • 30g otrębów pszennych
  • 30g płatków owsianych górskich
  • 4 łyżki mąki owsianej (ze zmielonych płatków owsianych)
  • 5 łyżek miodu pszczelego
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżki masła extra
 Masa serowa:
  • 1 kg twarogu chudego lub półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 250g jogurtu naturalnego 
  • 3 jajka
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • laska wanilii
  • 1 szklanka ksylitolu
Mus truskawkowy:
  • 1 opakowanie (40g) żelatyny spożywczej 
  • 1kg truskawek mrożonych 
  • 7 łyżek ksylitolu
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
  1.  Spód: masło rozpuszczamy wraz z miodem. Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki. Zalewamy je rozpuszczonym masłem z miodem i ugniatamy do momentu połączenia się składników. Połączone składniki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 200°C. Po wyjęciu studzimy.
  2. Masa serowa: jajka roztrzepać i krótko zmiksować. Dodawać twaróg łyżka po łyżce ciągle miksując. Następnie dodać jogurt naturalny, skrobię ziemniaczaną, ksylitol i wanilię. Zmiksować do połączenia. Nie miksować długo bo masa się napowietrzy i niepotrzebnie urośnie, a potem opadnie. Sernik powinien mieć płaską powierzchnię. Masę wylać na upieczony spód. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C. Włożyć sernik i szybko zmiejszyć temperaturę do 150°C. Piec przez 90 minut. Sernik powinien być sprężysty. 
  3. Mus: truskawki rozmrozić. Żelatynę rozrobić w szklance ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Przestudzoną żelatynę dodać do uprzedni zblendowanych truskawek. Dodać ksylitol. Mus wylać na przestudzoną masę serową. Posypać wiórkami gorzkiej czekolady. Schłodzić w lodówce przez noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram