czwartek, 20 kwietnia 2017

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami

Na dzisiejszy posiłek chcę zaproponować prawdziwą bombę witaminową - sałatkę z młodym szpinakiem i truskawkami. Jest ona niezwykle smaczna i szybka do przygotowania. Czego chcieć więcej. Zachęcam do powtórzenia mojego przepisu. 

Składniki (2 porcje):
  • 2 garście liści szpinaku baby 
  • 6 dużych truskawek
  • 50g półtłustego sera feta
  • garść migdałów
  • 1 awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki wody 
  • sok z 1 cytryny
  • 1 gałązka bazylii
  • sól, pieprz  
Przygotowanie:
  1. Szpinak myjemy i suszymy. Układamy go na dnie salaterki. Awokado obieramy i kroimy w paseczki. Truskawki dzielimy na ćwiartki. Ser feta kroimy w kostkę. 
  2. Produkty układamy warstwowo: szpinak-awokado-ser feta- truskawki.
  3. Migdały możemy uprażyć a suchej patelni. Posypujemy nimi sałatkę.
  4. Sos: listki bazylii blendujemy z oliwą i wodą. Dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i mieszamy wszystko razem. Sosem polewamy sałatkę. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 339 kcal, białko 9,96g, tłuszcz 29,83g, węglowodany 13,95g, błonnik 6,0g  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram