sobota, 22 kwietnia 2017

Sałatka z pomidorami i słonecznikiem

Prosta sałatka, która stanowi zdrowy dodatek do każdego obiadu lub kolacji. Pamiętajmy o tym, że dziennie powinniśmy jeść co najmniej 3 porcje warzyw. 

Składniki (2 porcje):
  • 200g roszponki lub rukoli lub innej zieleniny
  • 2 pomidory malinowe
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • gałązka bazylii
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • sól, pieprz
Przygotowanie: 
  1. Roszponkę wykładamy na talerz. Pomidory obieramy ze skórki. Kroimy w plasterki. Nasiona słonecznika podprażamy na suchej patelni, posypujemy sałatkę. 
  2. Oliwę mieszamy z musztardą i sokiem z cytryny. Doprawiamy rozdrobnioną w blenderze bazylią, solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę.  
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 271 kcal, białko 8,01g, tłuszcz 22,57g, węglowodany 13,71g, błonnik 3,4g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz