środa, 19 kwietnia 2017

Sałatka z grillowaną cukinią i kurczakiem

Sałatka z grillowaną cukinią i kurczakiem, skropiona delikatnym sosem bazyliowym ma niepowtarzalny smak. Jeżeli szukacie nowych pomysłów na to jak urozmaicić codzienne sałatki to polecam mój przepis. Na pewno powtórzycie go nie raz. 

Składniki (2 porcje):
  • 1 mała cukinia
  • 1 pomidor malinowy 
  • 150g sera mozzarella light 
  • 200g piersi kurczaka 
  • 4 łyżki kiełków rzodkiewki 
  • 3 duże gałązki świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • woda mineralna
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • curry
Przygotowanie:
  1. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, a także paprykami i curry. Pozostawiamy na minimum 30 minut, aby mięso przeszło przyprawami.
  2. Patelnię  grillową rozgrzewamy i kładziemy na niej zamarynowanego kurczaka. Grillujemy około 10-15 minut. 
  3. Cukinię myjemy. Kroimy w cienkie plasterki. Solimy i czekamy aż cukinia puści sok. Cukinię układamy na patelni grillowej. Podpiekamy z każdej strony przez około 8 minut. 
  4. Pomidora i mozzarellę kroimy w plasterki. 
  5. Na dużym talerzu układamy na przemian plastry kurczaka, pomidora i cukinii. Na koniec na sam środek talerza układamy kiełki rzodkiewki. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  6. Sos bazyliowy: listki bazylii i oliwę z oliwek dodajemy do blendera. Blendujemy do momentu uzyskania jednolitego sou. Jeżeli sos jest zbyt gęsty to  możemy rozcieńczyć go wodą mineralną. 
  7. Sosem polewamy sałatkę.
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 345 kcal, białko 49,26g, tłuszcz 12,13g, węglowodany 12,37g, błonnik 5,0g 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly