niedziela, 23 kwietnia 2017

Sałatka caprese inaczej

Sałatka caprese inaczej? Zastanawiacie się pewnie co to oznacza. Oczywiście jest to przepis nieco zmieniony przeze mnie, bo tak jak wspominałam lubię eksperymentować w kuchni. Moja caprese różni się tym od klasycznej, że ma ser mozzarella light oraz sos na bazie miodu i musztardy. Lubicie eksperymenty? To wypróbujcie moją wersję. 

Składniki (1 porcja):
  • 150g sera mozzarella light
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 łyżeczka musztardy klasycznej
  • 1 łyżeczka miodu pszczelego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz grubo mielony
  • sól
Przygotowanie:
  1. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Ser mozzarella pokroić w plasterki. 
  2. Sos: oliwę mieszamy z  musztardą, sokiem z cytryny i rozpuszczonym miodem. Doprawiamy do smaku solą. 
  3. Plastry pomidora i mozzarelli układamy na talerzu na przemian. Polewamy przygotowanym sosem. Posypujemy grubo mielonym pieprzem. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 397 kcal, białko 50,25g, tłuszcz 10,97g, węglowodany 26,25g, błonnik 5,18g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz