czwartek, 27 kwietnia 2017

Potrawka z czerwonej soczewicy

Pyszna, zdrowa i bardzo pożywna potrawka z soczewicy i kurczaka. Pomysł na niebanalny obiad. Lepsza i zdrowsza alternatywa dla schabowego z ziemniakami. Niestety, ale niezbyt chętnie ludzie sięgają po rośliny strączkowe. Obserwuję to bardzo często w moim gabinecie dietetycznym. Myślę, że wynika to z braku umiejętności ich przyrządzenia. A przecież to takie proste. Sami spójrzcie na mój przepis. Rośliny strączkowe są bardzo ważne w naszej diecie ze względu na ich szereg właściwości prozdrowotnych. Soczewica zawiera przede wszystkim duże ilości białka, może być alternatywą dla białka zwierzęcego dlatego polecana jest wegetarianom i weganom. Ponadto jest źródłem potasu i kwasu foliowego. Jedzmy strączki na zdrowie. 

Składniki (4 porcje):
  • 1 mały bakłażan 
  • 1 cukinia
  • 100g piersi indyka
  • 1 szklanka soczewicy czerownej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
  1. Soczewicę przemyć kilkakrotnie zimną wodą. 
  2. Bakłażana pokroić w kostkę i posolić. Odstawić do momentu puszczenia soku. Sok wycieramy papierowym ręcznikiem. Cukinię i cebulkę także kroimy w kostkę. 
  3. Do garnka dodajemy olej, rozgrzewamy go. Dodajemy pierś z indyka. Następnie cebulkę i rozgnieciony czosnek. Dodajemy wszystkie przyprawy wedle uznania. Dodajemy warzywa i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Można podlać wodą, żeby warzywa nie przypaliły się. 
  4. Dodajemy passatę i czekamy do podgrzania całości. Na koniec dodajemy soczewicę. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy jeszcze 10-12 minut. Jak soczewica zmięknie możemy podawać. 
Wartość odżywcza 1 porcji: energia 263 kcal, białko 19,03g, tłuszcz 6,89g, węglowodany 37,30g, błonnik 8,1g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz